Om Barone Ricasoli

Ricasoli är den äldsta privata vingården i Italien, den näst äldsta i världen och den största vingården i Chianti Classico-området i Toscana. Vinföretaget grundades år 1141 och slottet Brolio, som är omgivet av cirka 250 vingårdar, är idag ett landmärke för vinälskare och turister världen över. Anfadern Bettino Ricasoli anses vara det moderna chianti-vinets skapare sedan 1880-talet då receptet (Formulae) för Chianti skrevs ned.

Sedan 1993 har Francesco Ricasoli, den 32:a baronen i rakt nedstigande led, stått vid rodret för familjeföretaget med fokus på att fortsatt utveckla vinernas kvalitet. Francesco har under de senaste åren kartlagt vilka kloner av druvan Sangiovese som är de ursprungliga och bäst anpassade till Brolios jordar. Utifrån detta är arbetet med att utveckla en egen Brolioklon på Sangiovese snart slutfört. Samtidigt utvecklas även vingårdens fokus på hållbarhet.

Barone Ricasolis utveckling fortsätter och som en del av det arbetet vill han nu få inspiration från Sverige. Den svenska marknaden har legat Francesco Ricasoli varmt om hjärtat under många år och ett flertal av hans viner återfinns på Systembolaget. Att Barone Ricasoli nu låter sig inspireras av en svensk som får lansera sitt eget vin är därför en unik händelse i vinvärlden.